Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

Nu te Zien:

 

 

Juane Xue. Kleur is mijn Kapitaal.

 

Vanaf 3 augustus tot eind oktober 2018 exposeert het MAS werk van Juane Xue.

Leest u hier de openingsspeech door Marijke van Haaren

 


Juane Xue (Kaifeng 1962) is in China geboren en opgegroeid. Als kind was ze al een klein tekenwonder. Van haar vader kreeg ze de bijnaam “Hui”, wat zonneschijn betekent. Ze bleek al op jonge leeftijd over een wonderbaarlijk goed, fotografisch geheugen te beschikken en reproduceerde in grote krijttekeningen de beelden die in haar hoofd lagen opgeslagen. Zij woont sinds 2001 in Nederland.

 

Haar unieke stijl is in tegenspraak met de beroemde uitspraak van Rudyard Kipling “East is East and West is West, and never the Twain shall meet’. Hoewel het werk van Juane Xue ogenschijnlijk in een westerse traditie staat, geldt dit alleen voor de wijze waarop ze de werkelijkheid verbeeldt. De verborgen betekenis van het werk heeft eerder verwantschap met het Chinese gedachtegoed. Ze heeft een unieke stijl die zowel gebaseerd is op Oosterse tonaliteit als Westerse kleuren. Waar de vorm verwijst naar de westerse schilderkunst verwijst de inhoud naar de oosterse. Zij begeeft zich op het snijvlak van deze tegenpolen. Ze is diep getroffen door de kunst van de Franse impressionisten en de Duitse expressionisten en hun scherpe gevoel voor kleur. Juane benadert alles wat ze ziet als een samenspel van kleur. Stillevens, interieurs, menselijke interactie, stadsgezichten, cafés en alledaagse objecten kunnen haar inspireren. Maar bij elk schilderij draait het erom door middel van licht en schaduw haar kunstzinnige ervaring uit te drukken. Zij hanteert haar eigen kleurtechnieken om een bijzondere ruimte, diepte en een stralende kleurenwereld te creëren.

Dit komt overduidelijk tot uitdrukking in haar serie ‘Verlaten tafels’, waarop we in zinderende kleuren een grote tafel vol met glazen en flessen badend in het zonlicht zien. Juane Xue zelf typeert deze doeken vanwege het unieke en originele onderwerp als ‘bewegende stillevens’. Mensen die deze schilderijen gezien hebben, zeggen dat alles ‘vol licht en liefde’ is.

Door per doek te kiezen voor een verschillende lichtinval weet zij telkens een ander gevoel op te roepen: van ochtendfris, middagwarmte, namiddaggevoel tot avondgloed.

Voor onze expositie maakte ze in Vorden en omstreken een aantal nieuwe werken.

 

 

Het vrolijke en kleurrijke werk van Juane Xue is voor haar dé ultieme vorm van communicatie; het gaat haar beter af met behulp van doek en penseel dan via de taal. Zij beschouwt haar eigen werk als de vertaling van de natuur om haar heen; “Mijn artistieke kracht kan alles beter maken, sterker en gelukkiger”.

 

Ze exposeerde in Nederland ondermeer in Slot Zeist, Museum Willem van Haren in Heerenveen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, de Freylemaborg in Slochteren, Gouda (Stedelijk Museum), en Museum de Zonnehof in Amersfoort. Bovendien was haar werk te zien in Henan (China), Amerika, België en Spanje.

 

Leest u hier de openingsspeech door Marijke van Haaren

 

www.juanexue.nl

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2018 04 27 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl